Siyaset:
Putin: Atatürk mezarında ters dönmüştür

 Putin bu yılki gelişmeleri değerlendirdiği basın toplantısında "Türk yönetiminin İslamlaştırma politikası yüzünden Atatürk herhalde mezarında ters dönmüştür. Suriye'deki teröristler Türkiye'de ağırlandı, hastanelerde tedavi gördü. Mevcut Türk liderlerle bir uzlaşmaya varmamız imkânsız değilse bile çok zor." dedi.

Putin, Rus uçağının düşürülmesini "düşmanca bir hareket" olarak tanımlarken, Türkiye'nin bunu neden yaptığını anlayamadığını belirtti.

Putin, "Uçağın düşürülmesinde bir başka ihtimal ya da üçüncü bir taraf olabililir mi" sorusu üzerine, "Türk hükümeti içinde ABD'ye yalakalık edenler varsa bilmiyorum" yanıtını verdi.

Rus lider "Ellerine ne geçti? Belki Suriye'den kaçıp gideceğimizi düşündüler ama Rusya öyle bir ülke değil" diye konuştu.

Türkiye'nin uçağı düşürerek kendi çıkarlarına aykırı bir adım attığını vurgulayan Putin, Ankara'nın olayı Moskova'ya açıklamak yerine derhal NATO'dan yardım istemesine de şaşırdığını belirtti.

'Hadi şimdi uçsunlar'

Vladimir Putin, Suriye'ye Rus hava savunma füzelerinin konuşlandırılmasının Türk uçaklarının Suriye hava sahasını ihlaline son verdiğini kaydetti.

Image copyrightAP

"Suriye'deki varlığımızı genişlettik, hava operasyonlarımızın sayısını artırdık. Orada Rus füze savunma sistemi yoktu, şimdi S-400 var. Eskiden orada Türk uçakları uçuyor ve sürekli Suriye hava sahasını ihlal ediyorlardı, hadi şimdi uçsunlar." dedi.

Rus lider ayrıca "Rusya, uçağı düşürüldükten sonra bölgeden geri çekilecek bir ülke değil. Türkiye ile yaşadığımız anlaşmazlıkta üçüncü bir tarafın etkisi var mı bilmiyorum. Belki de Türk yönetiminden birileri ABD'lilere yalakalık yapmak istemiştir. Belki de ABD ve AB'ye Türklerin 'onların İslamcıları' olduğunu göstermek istemişlerdir. "diye konuştu.

Basın toplantısını izleyen gazeteci Suat Taşpınar'ın bildirdiğine göre Putin ayrıntıya girmeden önemli bir bilgi paylaştı.

Antalya'daki talep

Rus lider, G-20 zirvesinde Antalya'da Türk hükümetinin Türkiye açısından çok hassas bir konuda kendilerine bir taleple geldiğini, uluslararası hukuk çerçevesine uymamasına rağmen "evet" dediklerini, bugün ilişkiler bozulmuş olsa bile konunun ne olduğunu açıklamayacağını söyledi.

Rus lider, bu talebi kabul etmelerini, Türkiye'ye o zaman duydukları güvene örnek olarak gösterdi.



Araklimedya.com
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

KAYA'YA SEVGİ SELİ

Haberi Oku