Gürcistan Mağdur Aileleri Derneği Başkanı Nuriye Kaputoğlu’un bir hafta önce yaptığı, “Gürcistan’a ilaç ile girmeyin” uyarısına rağmen, bir haftada üzerlerinde ilaç ile Gürcistan’a giriş yapmak isteyen 9 Türk vatandaşı tutuklandı.


Gürcistan hükümetinin getirdiği yeni kanunlar Türk vatandaşlarının başına dert oldu. Gürcü hükümetinin yeni uygulamaya koyduğu kanunlar ile Gürcistan’a giriş yapan yabancıların üzerinden ilaç çıkması durumunda kişiler tutuklanıyor. Tutukluluk süresi içinde ilaçların laboratuar incelemesi yapılarak ilaçların içerisinden Gürcistan’da kullanımı yasak olan etken maddeler çıkması halinde kişilere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 20 bin Lari’yi bulan para cezaları veriliyor.

Durumdan habersiz 9 Türk vatandaşı üzerlerinde bulunan ağrı kesici ve grip ilacı gibi ilaçlar ile Gürcistan’a girmek isterken gözaltına alınarak tutuklandılar. 9 Türk ödenen kefaletler ile serbest kalırken, yargılanmaları sürüyor. 9 Türk vatandaşının yargılanmaları tamamlanana kadar Gürcistan’dan ayrılmaları yasak.

Konuyla ilgili açıklama yapan Gürcistan Mağdur Aileleri Derneği Başkanı Nuriye Kaputoğlu, Gürcistan’a giden Türk vatandaşlarının hiçbir şekilde üzerlerinde ilaç bulundurmamaları uyarısını yineleyerek, “30 Mart'ta bir basın açıklaması yapmıştım. Bu açıklamada Gürcistan’a giden vatandaşlarımızın dikkat etmesi gerekenler hususunda. Vatandaşlarımızdan üzerlerinde ilaçlar ile Gürcistan’a gitmemelerini istemiştik. Ama bu açıklamaya rağmen bir hafta içerisinde 9 vatandaşımız Sarp Sınır Kapısı’nda üzerlerinden ilaç çıktığı için tutuklandı. Konsolosluğumuzun da çalışmaları ile bu vatandaşlarımızdan ikisi uzlaşma yolu ile serbest kalırken diğer vatandaşlarımız kefalet ile serbest bırakıldı. Biz vatandaşlarımızı bu konuda sürekli uyarmaya çalışıyoruz. Vatandaşlarımız kesinlikle hiçbir ilaç ile Gürcistan’a giriş yapmasınlar. Ağrı kesici dahi yalarına almasınlar. Çünkü Gürcistan’da kanunlar çok sıklaştırıldı” dedi.

Kaputoğlu, yanında ilaç bulundurma zorunluluğu olan vatandaşların uymaları gereken kurallara da değinerek “Verilen ilaçların içerisindeki etken maddelerin yazılı olması, ilacın reçetesinin ve reçeteyi yazan doktorun yetki belgesinin bulunması gerekiyor. Bu evrakların hem Gürcüce hem de İngilizce tercümelerinin onaylı olarak yanlarında bulundurulması gerekiyor. Bir haftada 9 kişi mağdur oldu. Vatandaşlarımız dikkat etmese bu mağduriyetler artacak. Gürcistan’a normal bir ağrı kesici ve grip ilacı ile bile girmek suç. Günlük kullanılan bir ilaç bile geçişte vatandaşlarımızın başına büyük dertler açabilir. Uzun süre Gürcistan’da kalmak zorunda olan vatandaşlarımız da var. Sürekli kullanmak zorunda oldukları ilaçlar var. Bu nedenle bu sorunun ülkeler arasında yapılacak anlaşmalar ile çözülmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

 

Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

BAŞKAN ZORLUOĞLU PROJE ÇALIŞMALARINI İNCELEDİ

Haberi Oku