Güncel:
Trabzon'da Ganita Kültür ve Sanat Derneği kuruldu

 

Trabzon’da Ganita Kültür ve Sanat Derneği kuruldu. Derneğin Kurucu Başkanı Ceyhan Murathanoğlu oldu.

 

Murathanoğlu, Dernek Yönetim Kurulu Üyeleri ile birlikte Trabzon Gazeteciler Cemiyetinde yaptığı basın toplantısında, “24 Şubat 2023 tarihinde resmi olarak kurulan Ganita Kültür ve Sanat Derneği’miz aslında yıllardır dillendirdiğimiz ama bir türlü bir araya gelip yapamadığımız daha doğrusu geç kaldığımız bir oluşumdu. Nihayet az da olsa aklımızda fikrimizde olan 14 arkadaşla Ganita Kültür Sanat Derneği’mizi kurduk. Geçici yönetimimizi belirledik” dedi.

Ganita Kültür ve Sanat Derneği Yöneticisi Trabzon Gazeteciler Cemiyeti eski Başkanı Osman Çavuşoğlu’da toplantıda açıklamalarda bulunarak Derneğin yol haritası hakkında bilgi verdi.Osman Çavuşoğlu açıklamasında: “Kurucu Başkanımız yıllarını Ganita’ya ve resim sanatına adamış Öğretim Görevlisi Ressam Ceyhan Murathanoğlu oldu.

En kısa zamanda aramıza katacağımız yeni üyelerimizle genel kurulumuzu yapıp daha güçlü daha dinamik olarak yolumuza devam edeceğiz

Neden Ganita Kültür ve Sanat Derneği?

Ganita, bir falezdir. Türkçesi yalıyar’dır.  Yeri gelmişken bu özelliğini kısaca açıklayalım. Falez, deniz ve göl kenarlarına milyonlarca yılda kayaların aşınması ile oluşan yüksek eğimli kıyı demektir. Coğrafi litaratüre Fransızcadan geçmiştir... Türkçe coğrafya literatüründe yalıyar denilmektedir.  Karadeniz kıyısındaki eşşiz bir güzelliğe sahip birkaç yalıyardan birisi olması ile Trabzon’un Ganitası bir mahallenin bir semtin adı olmakla beraber millyonlarca yıllık bir doğa belleği ve yaşanmışlıkları ile de bir kültürün adıdır.

Ganita;

Tualde boya,

Tiyatro sahnesinde havada uçuşan bir replik,

 

Şarkıda Türküde nota,

Şiirde tını,

Bedri Rahmi’nin Zinos’u,

Yusuf Katipoğlu’nun fırçası

Aysel Gürelin şarkı sözüdür

Yaşar Miraç’ın Efulim’i

Gündoğdu Sanımer’in kalemidiri

Tanju Gürsu’nun çocukluğu

Necip Fazılın bir bardak çayıdır .

Mehmet Salih’in, Osman Özbilen’in ömrünü verdiği

Doktorundan Öğretmenine,

Mühendisinden Mimarına,

Edebiyatçısından Matematikçisine, 

Binlerce, on binlerce öğrenci yetiştirmiş, mezun etmiş bir yerdir, Ganita.

Dünyada salt bir çay bahçesinin bir kültürlenme mekanı olabildiği kaç yer vardır bilinmez ama Ganita, sadece çay içilen değil, en güzeli gösteren, en güzeli okutan, en güzeli sevdiren, en hüzünlü, en suskun, en başka bir müze, bir okuldur.

Kültürel, sanatsal etkinliklerin yanına spor etkinliklerini de katarak yurt içi ve yurt dışı sergi tiyatro panel söyleşiler yapmak için kaybolmaya yüz tutmuş gelenek göreneklerimizi parlatmak için yola çıkıyoruz…

Zaman içerisinde Ganita’yı seven, yaşayan, yaşatan insanlarla daha güçlü bir Ganita ailesini oluşturacağız. Biliyoruz ki Ganita kültüründe birçok insanın anısı var. Tombul kayadan atlayışı yüzmeyi öğrenmesi var. Denizin dalgasında dalıp giden bakışları var. Yeşilin tonlarında kaybolduğu doğası var. Dargınların barıştığı, aşıkların kavuştuğu sevdası var. Kısaca her insanın bir yaşantısı var.

Peki Ganitalı kimdir? Ceyhan Murathanoğlu’nun dediği gibi; “Yolu Ganita ile kesişip bir çay içen herkes Ganitalı’dır.”

Kurucu Üyelerimiz

1-Ceyhan MURATHANOĞU

2-Osman ÇAVUŞOĞLU

3-Uğur YENİDOĞAN

4-Ayhan PALA

5-Tamer KÜÇÜK

6-İsmail FANDAKLI

7-Gülsüme KÜÇÜK

8-Hasan SAKA

9-Tuncay TOPRAK

10-Mahmut ÖZER

11-Adnan ÖZBİLEN

12-İbrahim AYRAL

13-Şenay ÖZBİLEN

14-Filiz KONAK

Açıklamanın ardından Derneğin Yönetim Kurulu üyesi ve Trabzon’da her kesim tarafından sevilen, Uluslararası birçok Organizasyonun Yöneticiliğini başarı ile yerine getirmiş Ayhan PALA’ya yaş günü sürprizi yapılarak pasta kesildi.



Arakli Medya
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

Tatil Yapacak Mekan mı Arıyorsunuz? “Burası...

Haberi Oku