Eğitim:
'Susma Haykır, HES'lere Hayır'

 Trabzon'un Çaykara ilçesi Uzungöl Mahallesi sakinleri, mahallelerinde yapılması planlanan Hidroelektrik Santrali (HES) projesine karşı güçlü bir eylem gerçekleştirdi. "Susma Haykır, HES'lere Hayır" sloganlarıyla Trabzon Atatürk Alanı'nda toplanan Uzungöl halkı, projeye karşı tepkisini gösterdi.

Uzungöl Turizm Dernek Başkanı Mehmet Keleş, geçmişte Trabzonspor'un adıyla ruhsat alınan projenin 2012'de Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu aldığını belirtti. Ancak bölge halkının projenin turizme ve çevreye vereceği zararları öngörerek güçlü bir şekilde karşı çıktığını ve hukuki yollara başvurduğunu ifade etti. Keleş, Danıştay'ın projeyi iptal etmesine rağmen, proje yeniden yürürlüğe girdiğini ve Trabzonspor'un projeden vazgeçerek büyük bir kısmını özel bir firmaya sattığını açıkladı.


Keleş açıklamasının devamında: “Uzungöl'ün turizm potansiyelinin ülke ekonomisine yıllık ortalama 1.5 milyar dolar katkı sağladığına dikkat çeken Keleş, HES projesinin beklenen gelirinin bu katkının 1500 katı olduğunu vurguladı. ÇED raporunun üzerinden 11 yıl geçmesine rağmen inşaatın başlamadığını belirten Keleş, Uzungöl halkının projeyi mahkemeye taşıdığını ve sonucunu beklediklerini söyledi.Basınımızın, Sivil toplum kuruluşlarımızın, siyasi partilerimizin değerli temsilcileri Uzungöl’e ve solaklı vadisine sahip çıkmak için bizimle beraber olan kıymetli vatandaşlarımız. Bugün buraya toplanmamızın nedeni; ülkemizin ve bölgemizin en önemli turizm merkezlerinden olan Uzungöl’e yapılması planlanan HES projesidir.

Daha önce Trabzonspor’un adıyla ruhsatı alınan "Uzungöl HES" 2012 yılında ÇED raporu almıştır.  Turizme ve çevreye vereceği zararını öngören bölge insanlarımız çok güçlü şekilde projeye karşı çıkmış ve hukuki yola başvurmuştur. Uzungöl’de, toplumun her kesiminden insanların olduğu büyük çaplı protesto gösterileri düzenlenmiştir. Danıştayın iptal kararına rağmen, ne olduysa, proje yeniden yürürlüğe girmiştir. Trabzonspor bu projeyi uygulamaktan vaz geçmiş ve projenin çok büyük kısmını özel bir firmaya satmıştır. Bu projede Trabzonspor’un sadece adı kalmıştır. Trabzonspor’un bu projeden beklediği gelir yıllık ortalama olarak 1 milyon dolar civarındadır. Fakat Uzungöl’ümüz turizm potansiyeli ile Ülke ekonomisine katkısı yıllık ortalama 1.5 milyar dolardı. Bu da Hes’ten beklenen gelirin 1500 katıdır. Bu yıl Uzungöl, turizminin 50. Yılını kutlamayı planlarken, üzülerek ifade etmek isteriz ki, Uzungöl Hes projesi ile cezalandırılmaya çalışılmaktadır. Kanunlardaki ilgili maddelere göre projenin onaylanan ÇED raporu,  veriliş tarihinden başlamak üzere, 7 yıl içinde inşaata başlama zorunluluğu vardır. Gelinen bu noktada sürenin dolmasına rağmen hiçbir şekilde inşaata başlanmamıştır. Bu yıl itibariyle ÇED raporunun üzerinden tam olarak 11 yıl geçmiştir. Biz Uzungöl halkı olarak yeniden bu projeyi mahkemeye verdik ve sonucunu büyük bir dikkatle beklemekteyiz. Şimdi bu projeye olumlu bakan zihniyetlere soruyoruz?

1- Kırk yıldan beri çıkarılamayan imar planları yüzünden ideal yapılaşmasını sağlayamayan Uzungöl insanına, bu projeyi resmiyete döktüğünüzü nasıl açıklayacaksınız?

2- Uzungöl’de pencere ölçülerine, çatı yüksekliklerine, ormandan kuru ağaç toplamaya karışan koruma anlayışına soruyoruz. Gölden 600 metre mesafede, sit alanının içindeki bu projeye nasıl izin verdiğinizi açıklayabilecekmisiniz?

3- Bu proje ile insanların seyrede seyrede Uzungöl’e çıktığı solaklı deresi 10 km boyunca yok olacakken, bu manzaraya alışmış insanlara derenin kuruduğunu nasıl açıklayacaksınız?

4- Zaten çözüme kavuşturulamayan trafik problemi, hes inşaatının getirdiği çamur, betonlama ve kazı çalışmasıyla en az iki katına çıkacağını  düşündünüz mü?


5- Uzungöl’de kış vakti çeşitli bahaneler sunularak evlerini başlarına yıktığınız insanların gözlerine baka baka bu katliama nasıl müsaade edeceksiniz?

6- Fırtına vadisinde ki HES'lerin iptal edilip, solaklı vadisindeki HES'lerin iptal edilmemesinin bir açıklaması var mıdır? Turizm potansiyeli olarak, Karadeniz bölgesinde, Solaklı vadisinin üzerinde başka bir vadi var mıdır?

7- Uzun yıllardan beri bölgedeki Alabalık neslini devam ettirmek için yoğun çabalar ve büyük paralar harcayan kurumlarımızın, alabalığın başına geleceklerden hiç mi haberi yoktur?

8-Yerleşim bölgelerinin altından geçecek olan HES tünellerinin potansiyel tehlike oluşturmasından dolayı, facialara yol açmayacağını kim ve kimler garanti edebilir?

Şimdi buradan en başta devlet yetkililerine sesleniyoruz. Bir an önce bu projenin yeniden incelenmesini ve bu tarihi yanılgıdan bir an önce dönülmesini talep ediyoruz. Bizim tek derdimiz, toprağımıza olan minnet borcumuzun gereği olarak, derelerimize sahip çıkmaktır. Biz hiçbir siyasi oluşumun maşası değiliz. Biz halkın ta kendisiyiz. Biz bu dağların öz evlatlarıyız. Bütün memleket sevdalılarını, atalarının emanetlerine sahip çıkan herkesi ve gerçek Uzungöl dostlarını yanımızda görmek istiyoruz.

Haber: Arif AZAK



Arakli Medya
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

Ali Kemal GÜVELİ’den Büyük Başarı…

Haberi Oku