Güncel:
TES-İŞ Sendikası Trabzon Şube Başkanından Sendikal camiayı sarsacak açıklamalar!
 

Tes-İş Sendikası Trabzon Şube Başkanı Cengizhan GÜNDOĞDU açıklamasında: “Son günlerde Disk’e bağlı Enerji Sen Sendikasının Bölgemiz basınındaki yer alan açıklamalarına, Bilgi kirliliğini ortadan kaldırmak ve kamuoyunun doğru bilgilendirilmesine katkı sağlamak amacı ile her ne kadar bu Sendika rakibimiz olamayacak bir yapıda olsa da, sırf Üyelerimize ve kamuoyuna olan saygımızdan dolayı, cevap verme gereği duyulmuştur” dedi.

 

Cengizhan GÜNDOĞDU açıklamasının devamında: “Öncelikle belirtmek isteriz ki, Ülkemizde 2022 yılının Kasım ayından itibaren etkisini hissettiren ekonomik buhran 2023 yılının ilk aylarından itibaren etkisini iyice hissettirmesi akabinde bütün toplu sözleşmeler sıkıntılı bir hal almıştır. TES-İŞ Sendikamız bu durumu görerek ilk günlerden itibaren Toplu İş Sözleşmelerinde ücret zammı hususunda yürürlükteki sözleşmelerin revize edilmesi yönünde işverenlerle diyaloga geçmiştir. Yine Konfederasyonumuz Türk-İş Kamu işyerleri Toplu sözleşmelerinde 2023 yılına ait kayıpların giderilmesini yaptığı çerçeve protokol ile bir nebze de olsa sağlamıştır. Yine Konfederasyonumuz Tüm kamu sözleşmelerinin ücret zam uygulamalarının Ocak ayına alınmasını ve Kamuda çalışanların işçi, memur 2024 yılı ilk altı ayı için ücret zammı oranlarındaki farklılıklarının denkleştirilmesi için çalışmalarını devam ettirmektedir.

TES-İŞ Sendikası Trabzon Şube Başkanlığı olarak bizler de ÇORUH Elektrik Dağıtım Şirketinde çalışan üyelerimiz için 01.01.2022-31.12.2024 tarihleri arasında geçerli İşletme Toplu iş sözleşmesini 15 Haziran 2022 tarihinde imzaladığımızda Sendika üyeleri, bizleri ayakta alkışlamıştır. Enflasyon ve dengesiz fiyat artışları her Toplu Sözleşmeyi olduğu gibi bu sözleşmelerinde revize edilmesi zaruretini doğurmuş ve Toplu Sözleşmelerin ücret maddelerini, 2023 yılının Haziran ayından itibaren iyileştirilmesiyle ilgili 20 ye yakın Protokol yapmak sureti ile Üyelerimizin sarsılan bütçelerine katkı sağlanmaya çalışılmıştır.

TES-İŞ Sendikası Trabzon Şube Başkanlığı olarak 2023 yılı içerisinde ve 2024 yılı Ocak ayında Yaptığımız Bu protokoller sonrası ÇORUH EDAŞ ve ÇORUH AKSA Şirketlerinde çalışan sendikamız üyeleri için yürürlükteki Toplu Sözleşmelerimizde iyileştirmeler ile birlikte 01.01.2024 tarihinde yılın ilk altı ayı için % 42 ücret zam uygulanması sonrası son bir yıl içerisindeki ücretlerin artış seyri yani 1 Ocak 2024 tarihindeki ücretler, 1 Ocak 2023'e göre Yüzde 203 oranında arttırılmıştır.

Bu gün itibari ile 10 yıllık bir Teknisyenin net maaşı yemek ücreti dahil 30.000 TL, Bir iki yıllık Teknisyenin net maaşı yemek ücreti dahil 25.000 TL olmuştur. Tabi ki bu ücretler yeterli değildir, lakin gerek Ülkemizdeki maaş seviyeleri, Ekonomik şartlar ve gerekse Elektrik Dağıtım Şirketleri bazında değerlendirildiğinde, ücret seviyesi ilk sıralarda yer alan Dağıtım Şirketlerinin ücretleri ile aynı seviyelerde olduğu görülecektir.

Yine üyelerimiz 2024 yılı 2. Altı ay Zammını Temmuz ayında 6 aylık enflasyon oranında alacaklardır. Ocak ayı enflasyonu %6,7 olarak gerçekleşmiştir, toplamda 6 aylık enflasyonun Temmuz ayında yaklaşık % 20-25 aralığında bir oranda gerçekleşmesi hesaplanmaktadır. Bu da Sendikamız Üyelerinin 2024 yılı için şimdilik toplamda en az yüzde 65 oranında bir ücret zammına ulaşacakları anlamına gelmektedir. Temmuz ayında uygulanacak zam oranı ile birlikte Üyelerimizin ücretlerinde 2024 yılı içerisinde etkileşimli ücret zammı artış oranı yüzde 74,66 oranına taşınmış olacaktır. Bu artış ile 2023 yılı ocak ayı ücretlerine göre yani 1,5 yıllık bir sürede yüzde 273 oranına ulaşılmış olacaktır. Ülkemizde uygulanan Toplu Sözleşmelerde bu ücret zammı oranlarının başka bir örneği yoktur.

Disk Enerji Sen’in Masada imzaladığı bir sözleşmesi yoktur, imzaladığı bir protokolü yoktur.

Disk Enerji Sen avukatının 2024 yılı ilk altı ayı için alınan yüzde 42 zam oranını, Yılın tamamında alınmış algısı yaratarak eleştirdiği ücretlerin bir yıl içerisinde ulaştığı yüzde 203 oranına verebileceği bir örnek yoktur. Bir yıl içerisinde bu oranın yarısını alabildiği bir sözleşme yoktur. Masada imzaladığı bir sözleşmesi yoktur. İyileştirme için imzaladığı bir protokolü yoktur.

Ocak ayı Enflasyonunun yüksek çıkması üzerine, işverenle bazı hususlarda iyileştirme yapabilir miyiz diye tekrar görüşmelere başlamış bulunmaktayız.

          Tes-İş Sendikası olarak Üyelerimizin Sorunlarının ivedilikle çözülmesi ve refah düzeylerini arttırmak için sözleşme dönemlerini beklemeden harekete geçerek, çözüme kavuşturma mücadelemizi aksatmadan devam ediyoruz. Trabzon şube Başkanlığı olarak Ocak ayı Enflasyonunun yüksek çıkması üzerine bir iki aylık enflasyonun ücretlerde şimdiden ciddi bir kayıp meydana getireceğini gördüğümüzden, işverenle bazı hususlarda iyileştirme yapabilir miyiz diye tekrar görüşmelere başlamış bulunmaktayız. Üyelerimizin de bu konuda bizim gibi düşündüklerini, bizi destekleyeceklerine, bunu göstereceklerine, arkamızda duracaklarına inancımız tamdır.

Disk Enerji Sen Denetim Kurulu Başkanı son günlerde bazı paylaşım sitelerinde çok ciddi iddialarda bulunmaktadır. Sendikanın avukatı da bu açıklamaları desteklemektedir.

Disk Enerji Sen Denetim Kurulu Başkanı son günlerde bazı paylaşım sitelerinde çok ciddi, çok vahim iddialarda bulunmaktadır.

Bu paylaşımlardan bazılarında şu ifadeler yer almaktadır.

yalancı Süleyman Keskin Disk Enerji Sen Genel Başkanı”

        “Ulu enerji bölgesinde yüzleşmekten kaçıp…”

         “Adam isen Ağa Dayı izin verirse yüzleşelim…kim ne yapmış neler olmuş işçilerin aidatlarını kim Kimler nerelere aktarıyor faturalar nerelerden kesilmiş nasıl bir mekanizma çalışıyor… kimler kaç paraya maaşa bağlanmış…7 milyonun hesabını vereceksiniz sen ve Yiyenler götürenler.”

“Disk Enerji Sen Genel Merkezi…. işçileri yıllardır kandırdıkları yalanlara inanmasını beklemekteler. İşçilerin aidatlarında kaç kişiyi hangi özelliklerinden dolayı maaşa bağladınız. Belki Tüzük gereği işçiler adına 3 ayda bir olması gereken denetim işlevini denetletmediniz ama hukuka bakalım nasıl kılıf bulacaksınız…İşçiler adlarına denetim yapsınlar diye Denetleme Kurulu seçmiş, yönetim ise işçilerin iradesine karşı denetim yaptırmamıştır…hesabı vereceksiniz. Çoruh bölgesi işçisi sizin sandığınız çantada keklik işçi değildir Vatanını milletini bayrağını sever hesabını da sorar..”

        Ağa Dayı ve ekibi Genel Merkezi işgal durumda işçilerin parasına çöküyorlar……………..asıl mesele rolleri ellerinden alındı ne Uludağ Elektrik bölgesine nede Çoruh bölgesine giremiyorlar.”

          “işçilerin aidatlarından giren paraları yine işçilerin delegelerin genel kurulda denetleme yapmak üzere seçtikleri kurula öncelikle hesap vermeleri gerekiyorken, hesabı başkasına ödetmeye çalışmak, hedefi şaşırtmak, başka örgütsel bağlantıların ortaya çıkmasını mı engellemek adına yapıldığını, sektörün tüm işçileri iyi analiz etmeleri ve anlamaları gerekmektedir.”

 

Denetim Kurulu Başkanının bu paylaşımlarına gelen sorular meselenin ciddiyetini ortaya koymaktadır. Bir paylaşımcının sorusu şöyledir; “7 milyon nereye gitti Dem inşaata mı gitti, gabar’a mı gitti, Silopi'ye mi gitti, cudi'ye mi gitti …”

 

Bu paylaşımlardan da görüldüğü üzere özellikle Disk Enerji Sen Denetim Kurulu Başkanı“Tüzük gereği işçiler adına 3 ayda bir olması gereken denetim işlevini denetletmediniz ama hukuka bakalım nasıl kılıf bulacaksınız, …..yönetim ise işçilerin iradesine karşı denetim yaptırmamıştır” “işçilerden kesilen aidatlar kim, kimler tarafından nerelere aktarılıyor, kimlere ne maaşlar bağlanmış,”“Ağa Dayı ve ekibi Genel Merkezi işgal durumda işçilerin parasına çöküyorlar,” “hesap vermekten kaçarak, hesabı başkasına ödetmeye çalışmak, hedefi şaşırtmak, başka örgütsel bağlantıların ortaya çıkmasını engellemek adına mı yapıldığını” “nasıl bir mekanizma çalışıyor” “Çoruh bölgesi işçisi Vatanını milletini bayrağını sever hesabını da sorar” şeklinde çok ciddi, vahim ve ağır iddiaları dile getirerek, ENERJİ SEN Sendikası Genel Merkez Yönetiminin İŞLEVİNİ KAYBETTİĞİNİ ve Denetleme yetkilerini kullanamadıklarını, ancak bir dönem denetleme yapabildiklerini o Denetimde de işçilerin parasına çöküldüğünü 7 milyonun hesabını soracağını belirtmektedir.

Bölgemiz Basınına verdiği beyanatında Disk Enerji Sen Sendikasının örgütlenme sorumlusu ve Avukatı Murat ALTUN sosyal Paylaşım hesabından Denetim Kurulu Kararını resmederek paylaşmış, paylaşımına

“bu paraların hesabını vereceksin” yazmıştır. 

Yine Murat Altun bir paylaşımında“Denetleme Kurulu kararını paylaşayım mı Süleyman”“Bir sene boyunca ne yönetim kurulu toplantısı yaptınız doğru dürüst ne Denetleme Kurulu Toplantısı enerji işçisini anlatacağız durumu” diyerek Sendikanın genel başkanına seslenmektedir.

Bu Avukat bölgemizde algılar yaratarak yürümeye çalışmakta bir taraftan da sosyal medyada açıklamalar yapmaya devam etmektedir. Disk Enerji Sen Sendikasında nasıl bir yapı kurulmuş ki adeta tuz kokmuşçasına her şey ortaya saçılmaya başlamıştır. Dışarı taşan paylaşımlardan Sendikadaki kavganın büyük boyutlara ulaştığı anlaşılmaktadır.

Disk Enerji Sen Avukatının açıklamalarında önceliği Sendikalarından taşan ciddi iddialara cevap vermek olmalıydı.

         Disk Enerji Sen avukatının basına verdiği beyanatta öncellikle birinci yapması gereken işin kendi örgütünden dışarı Taşan usulsüzlük iddialarına cevap vermek, kendisinin Denetim Kurulu kararını “bu paraların hesabını vereceksin” notuyla paylaşımını izah etmek olmalıydı. Maalesef bunlara tek kelime değinmemiştir.

          Yine bu Avukat Elektrik Dağıtımında çalışanların ücretleri Asgari ücretin 1.6 katı olmalıdır demektedir. TES-İŞ Sendikasının yaptığı sözleşmelerde ücretler bu oranın üzerindedir. ÇORUH EDAŞ-AKSA İşyerleri dahil olmak üzere Sendikamızın yaptığı sözleşmelerin nerede ise tamamında ücretler Asgari ücretin 1,6 katının üzerindedir. Hatta sözleşmelerimizin kapsamında olan Üyelerimizin yüzde 60’ının ücretleri asgari ücretin 2 katı ve üzerinde yer almaktadır. Biz bu oranları yeterli bulmayıp daha yukarılara çıkartmak için mücadele verirken onlar hala daha geçmişte kalmaya devam etmektedirler. Belli ki Disk Enerji Sen Elektrik Dağıtımlarda Uygulanan Toplu Sözleşmelerle ilgili bilgi sahibi bile değildir.

Disk Enerji Sen Sendikasının derdi Sendikacılık olsaydı, Uludağ Elektrik Dağıtım Bölgesini mesken tutarlardı.

Disk Enerji Sen sadece Uludağ bölgesinde enerji dağıtımında yetkilidir. TES-İŞ Sendikası ise enerji dağıtım şirketlerinin birçok bölgesinde örgütlüdür.TES-İŞ Sendikası Trabzon Şube Başkanlığı olarak 2023 Haziran ayından beri mevcut sözleşmemizdeki ücretlerde iyileştirme yapmak için Trabzon-İstanbul arasında mekik dokurken bu sendika mensupları Uludağ Elektrikte işten çıkartılan yaklaşık 25 işçi için kılını kıpırdatmamış, lakin Doğu Karadeniz'i mesken tutmuşlardır. Toplu Sözleşmelerin süresinin bitimine daha 1,5 sene kala Bölgemizde bozgunculuk peşine düşmüşlerdir.

Disk Enerji Sen Sendikası Farklı amaçlar için Bölgemizdedir.

Disk Enerji Sen Sendikası farklı amaçlar için Bölgemizdedir. Bizlerin Üyelerimizin maaşlarını düzeltmek için işverenle görüşmelerimizin yoğun olduğu 4-5 aylık dönemde bölgede olmadığımızı fırsat bilerek Üyelerimizi algılarla yanıltma yoluna gitmişlerdir. Son olarak da bu algılarına basın yolu ile devam ederek bölge kamuoyunda sözde alın teri savunuculuğuna soyundukları algısını oluşturarak bölgede kök salmak istemektedirler.

Sözleşme yetki zamanı geldiğinde Yetkili Sendikanın kim olacağını herkes görecektir.

Basına yalan yanlış rakamlar vererek, algı yaratmaya çalışan Disk görevlisi, Sözleşme yetki zamanı geldiğinde gerçeklerle yüzleşeceksiniz. Çoruh bölgesinde çalışma Bakanlığının istatistikleri ile yetkili Sendikanın kim olacağını herkes görecektir.

DİSK Enerji Sen sendikasının Avukatı Murat ALTUN’a şu soruları yöneltmek istiyorum.

1 -Uludağ Elektrik Dağıtımındaki işçilerin durumlarının iyileştirilmesi için işverenle yapılan bir protokolünüz var mıdır?

 2-  Çoruh Bölgesinde işten çıkarılmayan biri için, çıkarılmış algısı yaratarak tüm bölgeyi huzursuz eden Disk Enerji Sen Yönetimi, Uludağ Elektrik Dağıtımda son bir ay içerisinde işten çıkartılan yaklaşık 25 işçi ile ilgili ne yapmıştır. Onları tekrar işbaşı yaptırmış mıdır?

          3-Sendika Yönetiminiz Sendikal amaç taşısaydı, yetkili olduğunuz Uludağ Elektrikte Üyelerinize ilave Protokoller yapmak için işverenlerle görüşmek için her yola başvururdu. Çoruh Sözleşmesinin bitmesine 1,5 yıl varken bu bölgeye konuşlanmanızdaki temel amacınız nedir, hangi amaçları gütmektesiniz?

4- Uludağ Elektrikte Asgari ücretin artması neticesi tüm ücretler asgari ücretin altında kalınca, İşverenin ücretlere asgari ücret düzeyinde ve bir bölümüne biraz daha yukarda zam yapması sonucunda, DİSK ENERJİ SEN olarak Sosyal medya hesaplarınızdan işveren bizi dinlemiyor, bu zamdan bizim haberimiz yok, diyerek zavallı bir yaklaşım sergilemek,Üyelerinizin akıbetlerini umursamamak, işi pişkinliğe vurmak, geçiştirmek sendikacılığın ruhuyla ne kadar bağdaşıyor?

5 -DİSK ENERJİ SEN olarak gittiğiniz her yerde bolca vaatlerde bulunuyorsunuz. Uludağ Bölgesinde İşverenlerle iletişim kurmayı, görüşmeyi dahi başaramamışken, Üyelerinizin lehine bir protokol bile yapamamışken, diğer Şirketlerde bunu nasıl başaracaksınız?

6-DİSK ENERJİ SEN Sendikasının 26 Kasım Pazar 2023 tarih ve karar No: 1 sayılı Denetim Kurulu Kararını sosyal paylaşım sitelerinde Paylaşarak “bu paraların hesabını vereceksiniz” demişsiniz. Bu paylaşımınız akabinde ki paylaşımlarınız Denetim Kurulu Başkanının paylaştığı iddiaları destekler mahiyette olmuştur. Bu paylaşımlarınızla ilgili bir açıklamanız olacak mı?

7-Disk Enerji Sen sendikasının avukatı olarak, Denetim Kurulu Başkanının iddiaları ve Bahsettiğiniz paraların hesabını sormak için hangi hukuki girişimlerde bulundunuz?

Bu soruları çoğaltabiliriz lakin DİSK ENERJİ SEN olarak bu sorulara verebileceğiniz içi dolu hiçbir cevabınız yoktur. Ekonomik sıkıntıların bunalttığı emek camiasının sıkıntılı halini vaatlerle algılarla sömürüp, buradan bir şey devşirmenize Dağıtım çalışanları vize vermeyecek, geçmişte aldığınız derse bir yenisi eklenecektir.

Şimdi ben de Vatanını Milletini seven Üyelerimiz ve herkes için, kamuoyunun aydınlanması için, basın huzurunda soruyorum,

    DİSK Enerji Sen Sendikasının Avukatı Denetim Kurulu Kararını Paylaşırken “Bu paraların Hesabını Vereceksin” notlu paylaşımı ile Denetim Kurulu Başkanının paylaşımlarını desteklemesi, Denetim Kurulu Başkanının “işçilerin aidatlarını kim Kimler nerelere aktarıyor.” “Ağa Dayı ve ekibi Genel Merkezi işgal durumda işçilerin parasına çöküyorlar.” “denetim işlevini denetletmediniz ama hukuka bakalım nasıl kılıf bulacaksınız.” “öncelikle hesap vermeleri gerekiyorken, hesabı başkasına ödetmeye çalışmak, hedefi şaşırtmak, başka örgütsel bağlantıların ortaya çıkmasını mı engellemek adına yapıldığını” “nasıl bir mekanizma çalışıyor” “Çoruh Bölgesi işçisi Vatanını milletini bayrağını sever hesabını da sorar” paylaşımlarının birlikte değerlendirildiğinde; “nasıl bir mekanizma çalışıyor”  ” örgütsel bağlantılar” “işçinin aidatını nerelere aktardınız. Paylaşımları devlete düşmanlık yapan illegal yapılar kastedilerek mi yapılmıştır?

Bu ifadeler herkesin aklında kuşku uyandırmış ve bazılarının paylaşımlarında “7 milyon nereye gitti Dem inşaata mı gitti, gabar’a mı gitti, Silopi'ye mi gitti, cudi'ye mi gitti” sorusunun sorulmasına neden olmuştur. Bu paylaşımları okuyan herkesin, DİSK Enerji Sen Sendikası illegal yapılara paralar mı aktarıyor sorusunu akıllara getirmiştir.

Sendikaların kapanmasına sebebiyet verecek vahim iddialar.

Sendikaların kapanmasına sebebiyet verecek Böyle vahim bir iddianın sahibinin Sendikanın Denetim Kurulu Başkanı olması, Sendikanın Avukatının iddiaları destekler paylaşımları, bu iddiaların ivedilikle sorgulanmasını zorunlu kılmaktadır.

İnanıyoruz ki bu vahim iddiaları içeren faaliyetler ilgili makamlarca irdelenecek ve gereği yapılacaktır.

Sendikal mücadele, Üyenin alın terinin karşılığını bulması için yapılan kutsal bir mücadeledir. Sendikal Mücadele, merkeze kendini koymuş, kendi istikbali için yollara düşmüş, benliğini başkalarının egemenliğine terk etmiş, amacı için her yalana başvurmuş, her siyasi partiye farklı hikaye anlatma yolunu seçmiş zavallıların işi değildir. Bu kişiler talimat ile yol yürüyenlerdir. Talimat ile yol yürüyenler farklı yollara sapmak zorunda kalırlar. Herkes iyi bilmelidir ki Sendikal mücadelenin yeri Üye zeminleridir. Üyelerin Hür iradeleri ile oluşan ortamlardır. Yalanla, yanlış yollara bulaşarak Devletin Makamlarını meşgul ederek varılacak yolun sonu selamete çıkmaz. Bizim pusulamız Üyelerimizdir. Zaman zaman anlaşmazlığa düşsek te farklı yollara asla sapmayız, biz buradayız meşru zemindeyiz, Üyelerimiz için mücadeleye aynen devam ediyoruz.

Buradan bütün Üyelerimize sesleniyorum Sizler rahat olun, Sendikanızın Boş gürültülerle geçirecek vakti yoktur. Her zorluğun üstesinden gelebilecek tecrübede, kabiliyettedir. Her zaman yanınızda, arkanızdadır, bundan asla şüphe etmeyiniz dedi.

Haber: Arif AZAK



Arakli Medya
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

BAŞKENT’TE TRABZON RÜZGARI

Haberi Oku