Ekonomi:
Erol Sayın: 'Birileri koltuklarını sağlamlaştırsın diye beni görevden almak çözüm oldu mu?”

Veteriner Hekimler Odası Trabzon Şube Başkanı Erol Sayın, Trabzon Basını ile iftarda buluştu. İftar sonrası Trabzon’daki kesimhane sorununa değinen Sayın, acilen bu sorunun çözülmesi gerektiğini kaydetti. Erol Sayın’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

 

BİR ANNE ÖLDÜ

Trabzon’da kesimhane maalesef yok. Şalpazarı’ndaki kasap, derenin kenarında hayvanı kesiyor, Of’taki adam ise kasap dükkanının arkasında kesiyor. Biz de o etten ve kıymadan alıp evimize getiriyor, çocuklarımıza yediriyoruz. Peki, o etler kontrol edildi mi, hayvanda hastalık var mı? Biliyor muyuz? Akçaabat’ta 34 yaşında 4 dört çocuk annesi, ölmek üzere olan hayvandan kesilen etten yediği için öldü. Trabzon’da 3-4 milyona yapılacak kesimhanelerle bu sorun çözülebilir. Bırakın 3-4 milyon vermeyi 500 milyon verseniz giden can geri gelecek mi, hayır!

 

Biz veterinerlerin asıl işi halk sağlığıdır. Eğer bugün yediğiniz et veteriner hekim kontrolünde değilse, o et yenmez. Hayvanın muayenesi gerekir. Hayvandan insana geçen 350 tane hastalık var. Şarbon gibi hastalıklar hemen etki eder ve can kaybına neden olur. Ama diğer hastalıklar 10-20 sene sizin vücudunuzda yaşar. Trabzon’un meşhur köftesi Akçaabat köftesidir. Coğrafi işareti de var. Şehrimize gelen turistler, “Hadi bize bu hayvanların kesildiği mezbahaları gösterin” deseler, ne cevap verecekler?

 

Kesimhaneyle ilgili sorumlu Belediye Büyükşehir’dir. Büyükşehir Belediyesinde daha önceki dönemde veteriner işleri daire başkanlığı vardı. Murat Zorluoğlu’nun döneminde burası kapandı. Sağlık İşleri Daire Başkanlığına bağlandı. Vakfıkebir’de bir tane kesimhane var, bir de Akçaabat’ta yılların kanayan yarası bir kesimhane var. Büyükşehir’in bir tane kesimhane projesi yok. Halk sağlığı resmen tehlikeye atılıyor. Aslında bu bir suçtur. Savcılığa bizim suç duyurusunda bulunmamız gerekir. Akçaabat-Düzköy yolu üzerinde et süt kombinası yapıldı. Biz o dönemdeki et süt kurumu müdürüyle gittik görüştük. Buranın bizim kesimhane sorunumuzu çözmeyeceğini söyledik. Ya burayı Büyükşehir’e devredin ya da haftanın 3 veya 4 günü belediye sizden hizmet satın alsın. Aradan bir yıl geçti hiçbir şey değişmedi. Orada hala kesim yapılmıyor.

Yeni tarım il müdürü geldi. Gelir gelmez yaptığı ilk iş et süt kombinasını ziyaret etmek oldu. Basında bir haber çıktı. Haberde, “Et süt kombinası bölgemize hizmet veriyor” denildi. Trabzon kamuoyunu yanlış yönlendiriyorlar. Et süt kombinası çalışıyormuş gibi hava veriyorlar. Trabzon’da hala daha kesimhane yok. Yeni seçilen Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç’e de Sayın Valimize de durumu izah ettim. Buranın ivedilikle belediyeye devredilmesi gerekir. Orası da sorunu tamamen çözmez.

Kaşüstü’nde belediyenin bir kesimhanesi vardı, kapatıldı. Kapatmakta da haklılardı. Sitelerin içerisinde kalmıştı. Peki, yeni planınız nerede? Hiçbir ilçemizde kesimhane yok. Sağlık İşleri Daire Başkanı 4-5 sene ne yaptı? Sokak hayvanlarıyla ilgili çalıştık dediler, 15 sene önce yapılan barınaklarla idare ettiler. 
Rize’de sel felaketi oldu. Orada hemen bir köpek alıp fotoğraf çektiler ve Trabzon Büyükşehir Belediyesi Rize’deki sokak hayvanlarına sahip çıktı dediler. Tek yaptıkları şey hayvanları kısırlaştırmak. Ortahisar Belediyesi Beşirli’ye kedi kliniği yapmasaydı kedi sorunumuz olacaktı. Büyükşehir kedilerle ilgili hiçbir şey yapmadı. Veteriner hekimlere çalışma alanı sağlayan Ahmet Metin Genç’tir. Güzel işler yaptı. Umuyorum ki Büyükşehir’de de bu işler devam eder.

 

Hem kesimhane hem de sokak hayvanlarıyla ilgili daha radikal işler yapılmalı. Veteriner işleri yönünden Trabzon beş yıl kaybetti. Hiçbir plan ve proje yapılmadı. Şu anda etle alakalı bir insan zehirlenmesi olsa veteriner hekimler nerede diyecekler. Trabzon halkı ve Trabzon’a gelen herkes sağlıklı et yemeyi hak ediyor. Kendi marka ürünlerimiz var ve bu ürünleri tehlikeye atıyoruz. Ben yapmış olduğum açıklama ile görevden alındım. Birileri koltuklarını sağlamlaştırsın diye beni görevden almak çözüm oldu mu? Trabzon’un hala kesimhanesi yok. Bir siyasi güç var ve ona ‘hayır’ dediğimiz için cezalandırıldık. Ortada bir tesis var, akıllıca işletilirse Trabzon’un yararına olacaktır.



Arakli Medya
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

Trabzon'a büyük talep var, direkt seferlerin...

Haberi Oku